HTML

The Mars Volta

The Mars Volta

Progressive / Rock / Experimental

Utolsó kommentek

Címkék

at the drive in (2) beszarszbazdmeg (4) bootleg (9) cedric (7) élő (12) ep (2) feldolgozás (3) interjú (11) jam (3) koncert (58) letöltés (21) live (3) lp (4) omar (29) tbig (14) témázó (2) the mars volta (2) tv (6) újság (5) vélemény (4) videó (21) zechs marquise (7) Címkefelhő

rodriguezlopezproductions.com

Nincs megjeleníthető elem

2008.01.16. 17:09 atika85

Re: The Bedlam In Goliath

Eddig kb 5ször hallgattam meg, megvolt a jó öreg ülök a buszon és megy a zene módszer is.
Az első ami szembetűnik, hogy az új dobos valami hihetetlenül odabasz! Ez az ember egy zseni. Szinte végig viszi az egész albumot, húzza, csak húzza, még hozzátéve egy lapáttal az amúgy sem rossz hangulathoz.
5 hallgatás után nem lehet teljes véleményt mondani, de első élményeket lehet.
Elöljáróban csak annyit, hogy végleg el lehet felejteni a Wiltern/Santa Barbara Voltát, mert az az együttes már nincs többé. Ami sajnálatos, hiszen a legjobb dolgok akkor születtek, de ettől függetlenül ez a Volta is tökéletes, csak máshogy.

UPDATE 1.: Már most van olyan dolog ami eddig nem tűnt fel, úgyhogy tényleg csak első benyomás a következő írás.

UPDATE 2.: Because...
 

Aberinkula
Jellegtelen kezdőszám. Nincs semmi különleges benne, egyszerűen elindul az album, mintha csak úgy egy koncert felénél bekapcsolódnánk. A Coma/Frances/Ampu kezdése megdöbbentő, hatásos, úgy vezeti fel az albumot ahogy kell, de ez a szám nem teszi ezt. A szám maga ettől függetlenül jó, zúzós/nyugodt váltakozások, már hallatszik, hogy Cedric hangja megint változott, magasabb/vékonyabb. A szám végére kapunk szaxofont (?) is, jóság, de akkor sem a legjobb kezdőszám.

Metatron
Az első igazi sokk! Sajnos korábban már hallottam a számból részletet, így nem ütött akkorát, de már akkor is azt mondtam, hogy ez igen! A refrén mindent visz! Az egész szám lendületes, középen egy kis pihenés, -apróság, de milyen jó ez a basszus alatta- Cedric hangja még vékonyabb. A dob még mindig hihetetlen, komolyan, Jon is volt ilyen jó? Viszont ez az ismétlődő gitár/basszus alap egy kicsit zavaró, nem ebben a számban, hanem úgy általában. De ugyan ez figyelhető meg Omar újabb szóló munkáin is, ez a robotikus (?) alap.

Ilyena
Nah, Cedric a túlvilágról szól hozzánk? :) Szép lassan jön a dallam is. Megint az ismétlődő alap. Kicsit zavaró. De az 1:38 "Im-Im-Im-Im" kurvajó, pedig csak 4 másodperc. A végén meg mint valami utcazenélés, ami kicsit rosszul sül el, és a szintetizátor felgyullad.

Wax Simulacra
Legenda! Ennyi.

Goliath
Hoppá, egy ismerős! A Rapid Fire Tollbooth erősen átdolgozott változata, gyorsabb, erősebb, keményebb, közepén egy igazán ütős gitárszólóval. Pedig anno már temettem ezt a számot -amikor még RFT volt-, de így új köntösben nagyon betalál. És végre Ikey is megjelent! Hol ez az ember a Coma óta?

Tourniquet Man
Az első lassú szám (és kb az utolsó is, pedig...), ami elég rövidecskére sikerült a maga két és fél percével. Pedig mekkorát énekel már Cedric. És a gitárkíséret. Istenem, ilyenkor csak arra tudok gondolni, hogy nem is kéne gyors szám, csak ilyen brutálisan gyönyörű balladák. Fuvola bazdmeg, fuvola!

Cavalettas
A leghosszabb szám következik. Megint bele a közepébe, mintha folyamatosan egy forgószél belsejében lennének, és nem tudnának megállni. Volt egy rossz magnóm régen, egy idő után szépen lassan elment a hangja, ennek a számnak az eleje is olyan :) És megint, fuvola! Kár, hogy csak ilyen kevés, mert aki hallotta már a Santa Barbara Drunkship-et, az tudja, hogy mire képesek a fuvolával. Jól sikerült szám, de mintha egyre jobban hasonlítanának egymásra a számok. A levezetés viszont fantasztikus, ahogy egyszerre szól a zongora meg a fuvola. Csak nem kéne a torzítás.

Agadez
Egy pillanatra mintha megint a Wax lenne, de nem, csak becsaptak :). Az album egyik legjobb száma! Hát mit művelnek már? Funky, boogie, mi ez? :D Cedric hihetetlen hogy énekel, mindig meg tud lepni ez az ember. 3:55-től meg hát... Mondom én, hogy a legjobb szám, szinte látom magam előtt, ahogy koncerten Cedric táncol.

Askepios
A szám amikor ránk omlik a világ. Ez a szám megint a dobtól lesz igazán ütős. A gitár mintha visszafelé játszana, az egésznek sötét a  hangulata, mintha éppen végignéznénk amint lángok csapnak fel a föld alól, és elemésztik a városokat, az ördög meg csak röhög rajtunk. 2:38kor Cedric félig elégve néz a kamerába, kileheli a lelkét, majd az leörvénylik a pokolba. Ez a szám beteg, kurva beteg.

Ouroborous
Jézusombazdmegholvagyok? Most már nincs kétség, ez az album nem gitár album, ez az album egy dob album! Cedric még mindig hihetetlen jól énekel, kurva jó ez a dallam. Az album csúcspontja ez a szám,
Omar szólózik, a dob pörög, azt hiszem befostam.

Soothsayer
Hoppá, egy piacon vagyunk? És mi ez a cigány muzsika a hegedűvel? Azt hittem a zongora és a fuvola után már nem lehet meglepni. Elsőre egy pici Omar selftitled érzés, de csak picit, mert a hegedű folyamatosan ott kísér, szinte futkos a hátamon a hideg amikor Cedric énekel. Közepén csodálatos gitárszóló, azért a végén Omar még egyszer belénk rúg, hogy tességbazdmeg... Ezt az albumot nem lehet már fokozni, de ők mégis megteszik, nesze  neked kortárs zene, tanulj bazdmeg!

Conjugal Burns
Az utolsó szám? Máris? Ugyan már, nem lehet vége, ennek nem lehet vége, ennek a végtelenségig mennie kell. Najó, ez nem ér, ilyet nem lehet csinálni, ilyen számmal befejezni. Már semmit nem lehet elmondani róla, mert mindent elmondtam már.

Az elején még sajnáltam, hogy nincs már a régi Volta, most azt mondom a régi Volta maradjon a múlt, mert amit ezek most véghezvittek, azt nagyon sokáig (vagy a következő albumig) nehéz lesz überelni.

A Coma volt a kezdet, ami a 100%, aztán jött a Frances, ami 110% lett, az Ampu sajnos nem azt hozta amit vártam -> 90%, erre jött ez a lemez, és most lapítva leírom, hogy viszlát Frances, itt a Goliath!

3 komment

Címkék: vélemény tbig


süti beállítások módosítása